Jakt & Fiskemässan idag!

Det blev en tur till Bosjökloster idag efter lunch. Hade fint väder på vägen dit men när vi parkerade kom det en rejäl skur så vi fick skula i bilen en halvtimme ca!

Fyndade ett par nya kängor, en jacka och två par strumpor!

När vi skulle åka hem var det rena lervällningen precis som förra året, där stod ganska många bilar och bara spann i leran. Fyrhjulingarna hade fullt upp med dra loss bilar men vi klarade oss som tur var. En timme senare var det nog ännu fler som fastande.Några foto från naturen också.Rejäla spår ute på fältet.


Ett gäng fasaner.


Lite fiske

I måndags tog jag med flickvännen ut på lite mete. Traditionellt rött och vitt flöte med sänke, krok och mask :)

 Vi skulle ut på Häljasjön men alla båtarna var fullbokade så vi drog upp till ena jaktmarkaren där det finns en damm. Där jag började min fiskekarriär för många år sen. Mina morfäldrar som äger marken, morfar jobbade på Vattenverket i Vomb i många år och jag brukade vara med där och hämta fisk när de tömde reservoarerna. Då håvade vi upp braxar på 5kilo. Sen åkte de i i dammen och sen fiskade man upp dem :) Vilket fiske det var då.

Nu var det många år sen jag fiskade i den dammen men lite fisk borde där väl vara kvar. Jodå direkt blev det en liten mört. Sen kom abborrarna igång och vi fick ca 10st. Två stycken rejäla fick jag på kroken, den ena högg tag i masken uppe vid ytan i invevningen. Sista fisken blev en liten brax.

Var upp och kollade kameran som hade blivit utbökad ut trädet, trodde först den blivit stulen då den inte satt där men en bit från trädet låg den, phhu. Mister grävling som varit igång!!Blev några bilder på en kronhind på berget förra veckan. Tog ett pass där igår, men bara ett smaldjur och en massa fasaner.Stycknignen av sista rådjur och grisen nu idag sen fest ikväll kanske jakt & fiskemässan imorgon om man orkar!! Trevlig helg


Ingen bock men dock :)

Ja precis som förra året när jag satt på bock på berget så blev det en gris. Då var det veten som var tröskad i kanterna runt salixen. Detta året var kornet färdigtröskat!

Satte mig i tornet vid sjutiden och efter en halvtimme kom där ut två kronhindar och åt spillsäd. Ganska snabbt  hörde jag grymt och skrik inne ifrån salixen. Vid halv nio hörde jag mer och mer rörelse, frågan var bara om de skulle komma till vänster eller höger om tornet, flyttade stolen så jag skulle kunna skjuta åt bägge hållen, vill inte börja skjuta som vänsterskytt :)

På med hörselkåporna och hör att prasslet är till vänster om tornet, upp med bössan och väntar, ut kommer ett koppel med brunsgrisar, tror där kom 4st innan jag skickade iväg en bula på nummer tre, vinden låg inte bra för mig och de kom ut på 15m avstånd från tornet så det fick bli snabbt skott. Den jag sköt på föll i skottet och sprang inte mer sen, de andra for in i odlingen men inte så långt in, efter åt hörde jag hur suggan vädrade en bra stund men sen gick de iväg ljudlöst.
 
När jag hoppar ned från tornet kommer det ut ett smaldjur längre upp på fältet.Galtkulting och nya Sakon är jag supernöjd med :)


Semestern är över

Imorgon är det tillbaka till jobbet, dags och ändra livsstil.

Körde upp till nya åteln vid åtta tiden ikväll för att kolla kameran och gå en runda. Såg tre dov som sprang runt och jagade varandra, två spetsar och en hind.

På bilderna ser man att bocken springer och uppvaktar geten, så brunsten är inte helt över än.
Jakten i Markaryd

Kom upp igår till marken och det regnade konstant hela vägen upp och det blåste på rejält, kändes inte så lönt och bege sig ut i skogen. Tog ett pass på ett hygge, fick börja med att resa tornet som hade blåst omkull, ja det var typ alla torn som hade vält under våren. En foderautomat hade fått fötter, trist man inte får ha sina saker ifred.

I alla fall första passet gav uppehåll den första timmen sen drog de här molen in och jag tog skydd i bilen. Bytade sen till passet där jag sköt bocken förra året, men det blåste för mkt och regn så vi avrundade lite innan nio.Imorse tog jag ett annat pass. Där var så uppväxt att jag fick välta några björkar först. Allt kändes rätt meingslöst efter en stund så jag gick upp mot hygget där vi har den andre foderautomaten. På vägen upp passerade jag kraftledningsgatan och ute i den stod det en älgkviga, roligt och se vilt i detta skitvädret.

När jag kom upp till hygget kollade jag till vänster och där stod bocken och tittade på mig på en 15m, men i rätt vind som tur var upp med bössan och skottet gick, andra sexan låg på marken för säsongen!Lika långa horn på båda men Maglehembocken till vänster är lite grövre i hornen.


Jodå!!

20110820306 (MMS)

Jodå!!


Uppdatering om bockjakten

Varit ute både morgon och kväll efter premiären men utan succé. Ikväll och imorgonbitti får det bli paus och ta igen lite sömnbrist.

På marken vid Veberöd har jag bara sett getter såg en fin bock där innan premiären på en liten äng vid halv tolv på dagen. Där är en riktig viltstig så jag satte upp kameran där nu.På berget satte de igång och tröska kronet igår när jag satt i tornet så det var bara att ge upp. En kronhind och get+kid kom ut innan på kvällen.

På fredag blir det bockjakt i Markaryd hoppas där finns några kvar till oss!


Nära igår

Först när jag körde ut på jaktmarken. Bilen framför mig tvärbromsar och jag också, men bilarna som kom från motsatt håll såg inte älgen som var på väg över och det vart en sladd på ena bilen men han klarade älgen precis. En fyrataggare som letat sig väligt långt söderut. Andra älgen jag ser här nere på alla år.Kom upp till berget och hade tänkt sitta där jag fotade bocken sist men grannen höll på och ensliera på grannmarken så det fick bli ett annat pass. Alla grannarna verkade också vara ute såg två jägare. Smög runt hela tiden och såg först två smaldjur sen i rågveten såg jag ett bockhuvud på 150m. Satte mig ned med knästöd och började locka då reser där sig en annan bock 40m framför mig, tyvärr får han vind av mig direkt och hoppar iväg, efter 2min hör jag ett skott från grannen....grr. Frösökte smyga runt fältet för att komma i bättre läge på den andre bocken men han var borta när jag kom fram.

Imorse var jag på andra marken här hemma vid men bara två smaldjur som visade upp sig. Frågan är vilket ställe det blir ikväll.

Bra med aktivitet på åteln all majs slut och tjärpinnar välta. Men grisarna får vänta nu är det bockjakt några dagar till!!


Snabb bockjakt

Kom ut till marken igår vid tre tiden. Körde en runda för att se om där var duvor i ärtfälten och jodå där var gott om dem, vi hade tänkt sitta där en stund på eftermiddagen men i det ena ärtfältet gick där två bockar + en get så vi störde givetsvis inte dom, satt i vetefälten men duvorna flög för högt.

Grillning och öl på kvällen med en härlig måne som lös upp natten. Lottningen igår gav mig sämsta kortet så jag fick välja sist av oss fyra som skulle jaga. Tog plats i kombin och somnade in vid midnatt 3,5 timmar senare vaknade man stirrig som vanligt :)

Ärtfältet blev inte valt så det var rätt givet att jag smög mig ned där imorse. På plats i tornet vid kvart över fyra efter en 5min ansmygning från bilen. Såg ganska fort att där var några siluetter ute på åkern som jagade varandra, bådade gott. Jodå efter ett tag ser jag att det är en bock + get som springer runt där ute.

De är på ca 150m håll och en gård i bakgrunden så det är bara att ge sig till tåls. Vid 04.50 hör jag hur det prasslar till bakom mig och något gör ett läte som jag inte kunde härmat i vilket fall som hör bocken i ärtfältet detta och sätter fart rätt emot mig. På 50m stannar han till och vrider upp bredsidan, skottet går och han gör det karakeristiska skuttet i luften sen springer han runt och försvinner i ärtorna. 

Det lär ha varit ett annat rådjur, kanske den andre bocken jag såg dagen innan som gjorde att bocken på fältet blev som tokig, kanon och ha en konsult som lockar in bockarna till en :) Satt kvar en stund men var sen ivrig att leta upp bocken. Hittade den 30m från skottplatsen!!

 

Åkte ned till husvagnen och passade bocken och satt och njöt av soluppgången tills de andra kom tillbaka från sina pass. Dovhjort, rådjur, räv och kronhjort hade observerats och Pelle hade varit barmhärtig och släppt en pinnabock. Micke han sköt en sexa när jag var på väg hem vid nio tiden! Lyckad premiär.


Bockfeber

Nu är det nästan bara ett dygn kvar till premiären går av stapeln. Premiären blir ute i Maglehem med de andra i jaktlaget, vi har sett gott om bockar där ute så det kommer några ramla några på premiären. Efter Maglehem får det blir markerna här hemma som ska passas av. Fick en fin bock på foto ikväll när jag var ute en runda, den uppvaktade en get tyvärr ville de inte stå still när jag stannade med bilen. Två dovskovlar och en kronspets ville också visa upp sig.

Gris hade där också varit två nätter i rad, men tiderna är fortfarande kassa.Till helgen blir det bockjakt uppe i Markaryd sen är semestern slut för detta året tyvärr!! Inte det bästa vädret heller men det ser ut vara ok nu i veckan som kommer som tur är! Skitjakt på era alla som ska ut på tisdag!

Abborrfiske

Trotsade regnet idag och åkte ut på Häljasjön med Frank för gädd och abborrfiske. Det var väldigt gott om abborre i sjön men många små krigare. Vi tog alla på flötmete med mask, roligt fiske och det var riktigt längesen man använde den metoden men den funkar lika bra som 25 år sen då man började med fiske :)

Vi provade även fiske efter gädda men ingen lycka. Vi tappade räkningen på hur många vi fick under de tre timmarna vi var ute men ca 30 abborrar blev det innan vi tröttnade, bara en mört som blandade sig i leken också. Fem stycken fick följa med hem resten tillbaka i sjön.
Åtelkoll

Körde upp till berget för ett kvällspass idag, blåsigt som bara den men man har ju semester så det gäller att passa på. Man märker verkligen skillnad nu att solen går ned mycket tidigare än tidigare i sommar. Föräldrarna hade sett 12 kronhjortar igår ute i kornet så där är gott om dem där uppe.

Dags att införskaffa en ny stol i tornet då den brakade samman ikväll :) En trästol som varit med i många år får bli en platsstol nu istället.

En mindre kulting i flocken antagligen den jag sköt vid vetefältet för ett tag sedan.Det börjas tidigt!!Är det där majsen kommer ifrån?En främmande figur, det var ju snällt att han inte tog kameran med sig. Åteln ligger ca 500m från närmsta väg och från det håll han kom gående är där en stor salixodling så han lär ha varit på en expedition...


En timme för sent

Regnade på friskt igår men det blev uppehåll vid halv åtta så jag körde upp om åtlarna, nya åteln hade där varit aktivitet men körde vid vidare till Berget för jakt. Kom ned till åteln vid halv nio tiden och ser att de varit där sen sist. Kollade kameran och ser att de hade varit framme tidigare är jag planerat! Två kronhindar med varsin kalv kom ut i kornet. Några rådjur såg jag också sen drog det in en ny regnskur och jag åkte hem.

En vecka till samtliga vilt nedan är lovliga..


Blev jakt ikväll

Uppe på berget. Två kronhjortar visade upp sig en pinnhjort och en gaffel. Majestätiska djur att sitta och kolla på.

Tre skjutbara grisar hade passerat åteln när jag satt på pass i Maglehem.....


Gott om rådjur

Blev en tur ut till Maglehem igår. Började med att ta en runda i ärtfältet med hagelbössan där var mkt mkt med duvor. De satt kvar tills man var på precis utom skotthåll sen flög de upp, sköt ett skott men missade. Satte mig sedan i skogskanten men alla verkade som uppslukade efter skottet. Där var en riktig motorväg som grisarna gjort genom ärtorna. Ett ensamt smaldjur stod ute i ärtorna när jag kom dit.Åkte sedan ned till Salixodlingen som börjar växa upp igen efter att bonden skövlade den förra året. Kanonpass, först ett betfält och sedan salixen. Tog inte lång tid innan jag såg ett smaldjur komma nedanför tornet, efter en stund såg jag att smaldjuret hade en lite pinnbock i sällskap. Get med två kid kom lite senare på kvällen och tillsist ytterligare ett smaldjur. Totalt sju rådjur fick jag se.

Vid skymnigen körde jag tillbaka till ärtfältet och ser att där är några mörka skuggor ute i ärtfältet, kör fram och ställer bilen för att sedan smyga ut, ser de när jag kommer fram till kanten också men när jag sedan kommer ut i fältet är de som uppslukade.....

Idag ska det fyllas på majs i automaten på nya åteln den ska även fixas till lite så där blir bättre spridning på majsen!


Hemma igen

Kom hem till Skåne igårkväll efter den 100mil långa hemresan, sugen på att jaga förstås så körde direkt upp till berget. Mycket vilväxlar ute i fälten men inga grisar observerades två bockar fick jag se.

Uppe i Sundsvall blev det inte så mycket fiske men ca 10 bäcköringar och 4st harrar från Indalsälven fick jag på kroken. Där var grymt mycket lax i älven och detta hade en gråsäl fått nys om så han cirkulerade runt båten ett tag i måndagskväll när vi var ute, ett fint smörgsbord för honom.

Ikväll blir det jakt ute i Maglehem, mycket duvor ute i fälten så hagelbössan får åka med för jakt där en stund innan man ger sig på vildsvinen!


RSS 2.0