Vildsvinsjakt idag..

Peter en kompis till mig ville åka med ut och sitta på vildsvin igårkväll så vi körde upp till berget. Kom dit vid 20.30 tiden. Kanon men snön, man kan se hur mkt djur där varit i rörelse och ljuset blir bra! Mkt spår av rådjur och hjort såg vi på vägen ned till åteln. Någon åtelbelysning behöves inte tändas om där skulle komma något.

Vi satt 1,5 timme, det var arbete dagen efter och vinden snurrade hela tiden så vi bröt vid 22 tiden. Gick ned och kollade till åteln, där var rejält uppbökat under åteln och tjärträdet var skrubbat! Vi såg även nya spår i snön vilken innebar att där varit vildsin innan vi satte oss..

Åkte hem och kollade kameran och såg dessa bilderna.

En gris som var väldigt tidigt framme och ätit.

Så idag åkte jag upp och satte mig vid halv fyra tiden. Vinden var sådär, den snurrade runt precis som igår men jag skulle sitta till 17 tänkte jag. Ett rådjur kommer ut vid 16 tiden en bit längre upp, jag hade glömt min extra jacka hemma så man började frysa ganska snabbt.

Vänder mig om för att kolla till rådjuret igen så ser jag till min stora förvåning att där står en gris 30m från tornet!! Upp med bössan och ser att det är en galt i lagom storlek. Vilket läge den kan jag inte släppa, fast man nu för tiden börjar tänka på jobbet efteråt, men jägare som man är så låter jag skottet gå och grisen faller ihop och ligger och sprattlar ett tag sen blir allt lugnt förutom att rådjuret blev lite irriterat och började skälla!Tyvärr var ena beten knäckt så jag struntade i att spara trofén. Det blev en lång kväll först dra grisen de 500m till bilen, sen stycka rådjuret som hängde i kylen, sen flå och grovstycka grisen!! Ingen mer jakt denna helgen känns det som.. Trevlig helg på er!!


Helgens aktiviteter

Igår var jag medbjuden på jakt uppe i Södra Rörum. Ett kid blev fällt, själv hade jag ett smaldjur som passerade med hunden tätt i hasorna så det gick fort fort. En härligt dag var det med riktigt vinterväder.Ett av de två passen som jag stod på. Förra helgen hade jaktlaget fått upp gris i tätningen nedför mitt pass men denna gången var där inga hemma! En gris fick jag se inne i markägarens hägn!I eftermiddags åkte jag upp till berget. Där var väldigt mycket rådjur ute i stubben, tappade räkningen men där var +10 djur ute. I sista ljuset nedlade jag bocken som kom ut sist av alla! En fin sexa. Bock nr två på den marken precis enligt avskjutningsplanen.Kollade till åtelplatsen och tjärträdet är uppskattat av grisarna en riktigt gyttjepöl har där blivit.
Trofé...

Började redan i söndags med att koka vildsinsbetarna. Sen i tisdags fick jag ut tre betar av fyra, i onsdags fick jag ut nr fyra.... dom sitter ganska hårt. Idag var det dags att fylla dem med epoxyolim och sätta fast dem på plattan. Som jag skrev i tidigare inlägg var det en av de största galtarna jag skjutit och det var det, men dock inte den största. Sibbhultsgalten leder fortfarande på 16cm, för övrigt den första grisen jag nedlade år 2005.Imorron ska jag limma fast lövet.

Igår anordnade jag och en kollega en aktivitet med avdelningen i Köpenhamn. Min aktivitet var en rundvisning på Carlsbergs bryggeri inne i Köpeenhamn. Tillverkningen var tyvärr nedlagd sedan 2008, men en shop hade dom och där var det gott om öl! 1 liters burkar är det inte ofta man får tag på :)


Kamerabild

Var uppe på berget innan för att tjära in och kolla kameran. En ensam galt hade passerat i veckan. Det är mycket mindre aktivitet på åteln iår än det var förra året. Kanske de kommer fler när vintern närmar sig. Blir det grispass i veckan får det nog bli ute i Maglehem...


Älgjakt och viltolyckor...

I lördags var det dags för att försöka få tag på de tre kalvarna som var kvar på licensen. Kom upp på fredagen och sov över på B&B vi var sju stycken på kvällen med gott sällskap och god mat. Jaktledaren i grannlaget som vi jagar älg med kom in och hälsade på, med sig hade han en vildsvinsgalt som hade blivit påkörd på våran mark. Tyvärr var han för ialla däran för att det skulle vara lönt att behålla den. Synd bara han blev överkörd han hade varit roligare att få i pass dagen efter.Vi drog igång vid niotiden efter att han alla kommit på pass och hundarna släppts. I första såten sköt vår jaktledare en älgkalv. Där hade kommit ko med dubbelkalv och han fick ned den ena kalven. Grannen till mig lyckades fälla ett bockkid. Själv fick jag ett smaldjur på mig men det var på för långt håll.

Andra såten hade vi drev på rådjur och älg men inget som kom i pass. Blåsten hade tilltagit rätt rejält, men denna gång var det ingen som åkte i backen med något torn :)Igår var jag nära att smälla med bilen, som tur var för mig så hann dovhjorten över men där kom en bil i mötande riktning och smällde med den....otäckt som bara den. Han som krockade med hjorten var rätt chockad och bilen var bra demolerad i fronten och den var helt kaputt efter smällen.


Fredag

Äntligen fredag och helgen är på gång. Ikväll åker vi upp till Markaryd för jakt imorron, tyvärr ska det blåsa som bara den. Förra året första helgen i oktober då vi jagade där uppe blåste det mkt också och då var där en kille som åkte med tornet ned när det föll :) Undra om lottningen ger han samma torn iår också....

Kollade kameran i tisdags, lite foto på grisar. Har glömt och ställa om klockan på kameran kom jag på, får göra det nästa gång jag åker dit. 

Mer om jakten kommer imorron men lite bilder då också förhoppningsvis!!

Trevlig helg!


Lite bilder..

Blev ingen jakt med L idag då han åkte upp själv till berget imorse medan jag var tvungen att jobba. Han fick iallafall fällt ett kid vilket var hans mål!

Ikväll åkte jag upp där för att kolla kameran och satt en stund på pass men tröttnade ganska fort. Där hade varit gris i veckan.
Som det kan gå....

Eftermiddagen började ganska kaotisk, blev stoppad av polisen mitt inne Malmö men det är en helt annan story och ganska ointressant med tanke på det som hände senare på eftermiddagen :)

Idag stack jag och L ut och jagade som vi gör ibland då han befinner sig i Skåneland vi valde hans jaktmark idag. Imorron blir det jag som får bjuda igen på jakt på berget.

Iallafall vi kom ut till marken vid tretiden efter att L plockat upp mig där hemma. Snäll som han var så fick jag favoritpasset där jag tidigare skjutit ett rådjúr och L nedlagt många bockar. L hade suttit ute många ggr denna veckan utan att lyckas fälla något vilt så förhoppningarna var inte allt för stora.

Vi gick samma väg ut och L satte sig på sitt pass och jag gick vidare med en skön vind rakt i ansiktet. Hade ca 200m kvar till passet då jag stelnar till när jag ser att något rör sig i gräset längre fram! Upp med kikaren och ser att det är en räv som hoppar runt där och letar möss. Smyger mig fram i bättre lägee vid en björk och tar stöd och väntar in räven.

Står där en stund utan att något händer och räven ser jag inte till längre. Skit också då märke han säkert mig! Smyger fram en bit till och då ser jag att han är på väg emot mig så jag sätter mig ned på knä och tar stöd och tillsist kommer han i läge och jag trycker av, plattfall och räven ligger! Hyfsat start utan att man ens kommit på plats i tornet!!


Gick således vidare ganska nöjd med början på jakten utan några större förhoppningar! Går upp i tornet och messar lite för att fördriva tiden. Hör ganska omgående att det grymtar till inne i tjörnetätningarna och man är beredd igen på att avlossa skott men inget händer så lika snabbt slappnar man av igen. Klockan går och solen sänker sig men rätt som det är hör man att det knakar till och två rådjur kommer hoppade en bit från tornet. Det gick alldeles för fort för att man ens skulle kunna tänka på att avlossa ett skott. Tar upp bössan och kollar där rådjuren försvann då ser jag något svart i kikaren!

Va i hel... vad var det där. Sänker bössan och kollar ditåt ser då en stor svart gris i rörelse bakom björkarna, snabbt upp med bössan men han är skymd hela tiden, han rör sig ganska fort också. Följer honom i kikarsiktet och tillsist stannar han till i en glugg men exponerar bara huvudet och halsen.

Nu får man bara ett läge kände jag, så jag lägger korset bakom örat och trycker av. Grisen försvinner när skottet går utan att man hör någon rörelse efter!!

Messar L att jag skjutit på en gris. Går sedan ned från tornet och hittar grisen stendöd på skottplatsen! YES första grisen som är nedlagt på den marken och en av de största galtarna jag skjutit! Sedan var det jobb och dra galten till bilen. Tur man kunde ringa I som kom med sin Landrover och hämtade upp grisen de sista 500m! Ser sedan utgånghålet som sitter i örat, inte konstigt att han lade sig plattfall! Tack för en riktigt kanonjakt L! Hoppas vi får något liknande imorron!


Ciggen är bara temporär för att lugna nerverna :)
RSS 2.0