Närkontakt

Åkte upp till berget igår för att kolla till åteln. På väg ned genom kornfältet såg jag att där var några legor en bit fram, sist skrämde jag upp get med kid där så jag tänkte att det var väl deras gamla legor som jag såg. Jag kom så pass nära som 2m från en lega och kikade ned upp studsar en bock och plöjer sig fram igenom åkern. Rådjuren brukar inte ligga och trycka så länge men den kände sig väl tygg i det relativt höga sädesfältet!

Aktivitet igen på berget av gris. Det luktade riktigt galtpiss runt tjärträdet så på torsdag ska jag åka upp sätta kameran där ett tag för att få en tid att passa efter.


Jakten igår

Var nära att det blev en rävvalp igår. Har skrivit innan att där ligger ett gryt bara en liten bit från åteln och igår kom där en valp gående. Satt vänd åt fel så jag lät den passera. Vände mig sedan om gjorde lite pipljud med munnen och valpen kom springande direkt men fick vind av mig och vände om igen.

Inga vildsvin satt till kl 23:30. Kanske nya tag ikväll om man orkar...

Åtelkoll

Åkte upp till berget idag med två säckar majs och fyllde på tunnan och tjärade in träden. Färska spår runt tjärträdet så det går lite gris där uppe. Fick röja rejält då där blivit nässlor runt hela åteln. Den sista halmen från rundbalen lades ut så nu ser det bra ut där igen!

Tog med några småbalar halm och la ut dem på andra åteln då fåglarna länsar åteln på majs de nätter där inte varit gris. Bara tjärpinnar välta idag och inga bilder på gris. Men ikväll får det bli ett pass riktigt nice väder.

Såg en get med två kid på berget och en bock på andra marken. Hörde av grannar att de sett ett vit rådjur. Nja tror mer på en vit dovhjort..Så nära..

Åkte upp till åteln vid tio igår kväll. Såg inget vilt på vägen upp till åteln, kändes bra :)

Där hade varit bra med aktivitet såg man. Vinden var lite skum igår snurrade runt hela tiden, stod en bra stund med tändaren och kollade vinden men den visade bra vind från tornet, hade planerat att sitta i skjutstegen men det fick bli tornet till sist.

Lite innan elva hör man de karakteristiska knaken i skogen, den går runt och runt där längre men går aldrig ut på åteln utan smyger bara runt i kanterna. Allt blir lugnt efter en timmes nervositet...

Inte förrän vid klockan två hör man att där gris på gång igen, den kommer gående uppe i skogen bakom åteln, går runt och kommer till vänster om tornet. Jag har aldrig hört en gris ha så mycket ljud för sig som denna här. Den kommer ut ur tätningen och går ut 10m framför tornet, frustande, fnysande, morrande gris. Det är en rejäl pjäs. Hör inga andra grisar så antar att det är galten, bara den går fram till tjärträdet så smäller det. Men den får för sig att gå 360 grader runt tornet istället....sen försvinner den..

Bilderna från innan i veckan visar att min kollega missade grisarna med en timme och jag skulle inte klippt gräsmattan klockan 19:30 igår!!!! Snart, snart ska det väl lyckas.

Tyder på att det var galten ovan som gäckade mig inatt....

  GLAD MIDSOMMAR ALLA LÄSARE!!


Resultatlös jakt igår

Ingen jaktlycka igår för mig och min kollega. Han satt på nya åteln och jag på berget. På marken vid Veberöd såg vi en dovspets och två rådjur på vägen upp till åteln. Som jag sa till honom aldrig en bra början om man ser en massa vilt innan man kommit på plats.

På berget hade jag antagligen en kronhjort inne i salixen. Det knäcktes grenar och fördes ett himla liv. Lite gris aktivitet hade där varit uppe så får väl ta och fylla på automaten med majs igen.

Fick besked från länstyrelsen om tilldeling på kronhjort. Blev bara en kalv detta året också.


Ser bra ut inför jakten imorron

Uppe och kollade av kameran innan, ser bra ut inför morgondagens jakt som jag och en kollega ska ut på. Får se om vi tar hemmaåtlarna eller om vi beger oss iväg Maglehem.  

Förra året blev det en gris natten till midsommarafton får se om det historien kan upprepa sig igen om det nu inte blir något imorgon!!

Fick besked av en granne på berget att vi kan ta med hans 50 hektar till kronhjortlicensen nästa år. Beskedet inför årets jakt borde snart dimpa ned i postlådan, hoppas på en hornbärande detta året då vi hade kalv förra.

 

Uppdatering

Mindre än två månader tills att bockjakten drar igång, litet sug börjar komma men det är lite vemodigt då sommaren närmar sig sitt slut samtidigt.

Brorsan har blivit av med alla ankungar i dammen + att några lamm stryckt med. Kanidater är en räv som satt i hans fårhage i veckan och alla svartfåglar, kråkor, skator + korpar. Efter den 1 juli får de blir att plocka fram de gamla bulvanorna och lockpipan. Bedrev ganska mycket jakt efter fågel för ett par år sedan, hade en uv som jag provade några ggr också, riktigt rolig jakt.

Uppe och kollade av kameran idag, en massa kråkor där med som ska skjutas bort en dag. Vildsvinen hade varit där igen. Bättre tid denna gången. Tjärpinnarna också välta så antagligen en galt som passerat förbi.
Varannan dags schema

Verkar det som de två grupperna om vildsvin ha på nya åteln. Sämre tider igen som de kommer på. Synd där inte går några skjutbara grisar bara, inga bilder på galten som gått med i den stora flocken innan.Stor skillnad på de två suggorna!
Jakten igår

Blev ingen höjdare. Endast några harar observerades. Satt från klockan 20-23.

Men där går gris på åteln nästan varje kväll, dock inga skjutbara, suggorna med kultingarna fast de är lite för små fortfarande tycker jag. Kanske kan den största ligga på 10-15kg.
Jakt ikväll

Ska bege mig ut till Maglehem ikväll för ett kvällspass!! Tre veckor sedan jag var där ute sist och ikväll är det bra vind och härligt väder!

Kollade av kameran på åteln här hemma innan, bara den brokiga och en himla massa fåglar där, duvor+kråkor, ska lägga ut halm där så de får lite svårare att hitta majsen.

Från i fredagsnatt då jag satt o kollade på dem!


Dags o sova :)


Blev lite jakt igår

Åkte upp och satte mig på nya åteln igår vid halv elva tiden. Hoppades på att den stora flocken skulle komma klockan elva men det var lugnt fram till halv ett då den brokiga suggan kom. Lät den äta en 10min innan jag satte på åtelbelysningen, reaktionen blev att den sprang där ifrån, såg också att en kulting sprang efter, den hade jag inte sett innan.

Efter en stund kom den tillbaka igen och då ser jag att den hade två kultingar i sällskap. De gick där ändra fram till halv tre sen ville jag hem och sova så jag fick väsnas lite då lunkade de in i skogen igen!!! Är ändå en rätt stor sugga så den borde haft mer än två kultingar tycker man....

Bättre tider..

Som flocken börjar komma på nu. Där går en hyfsad galt med i flocken men då gäller det att dom kommer när det är ljust så man kan urskilja den!
Nya vildsvin på åteln

Åkte upp och kollade kameran innan var sugen på sticka ut ikväll. Men kameran hade suttit riktad för lågt så där hade inte blivit mkt bilder trots att all majs var slut och tjärpinnar välta, där låg mkt mkt majs på marken sedan vi fyllde på i helgen...

En ny sugga som inte visat sig innan hade varit på besök. Där är säker mer än den kultingen som fastnade på bilden i hennes sällskap. Klockan 22 var där två bilder tagna trots att inget fastat kan ha varit ngt som passerade förbi..kanske blir det en sittning ikväll...


Kultingarna från flocken som fastnat innan, en brokig kulting, lätt att känna igen :)


Hemsida med mkt viltbilder

En sida med bilder på mkt vilt! Tagna på Österlen i Skåne...

http://www.bjorkeboda.se/sida8.html


Filmer

Nya filmer på vildsvin efter att ha kollat av kameran idag och fyllt på tunnan med ny majs.

Kultingarna+suggorna men det ser även ut som det går med en galt i flocken. Inatt åker jag upp och sätter mig!!


http://www.youtube.com/watch?v=ae0EsFKn2Nk

http://www.youtube.com/watch?v=zDHnKjx7p5M

Varmt

Vilken hetta det är idag, solade lite för mkt igår så idag har det fått bli skuggan. Grillfest ikväll men imorrn ska jag ut och sitta på gris. Undra om grisarna rör sig speciellt mkt i denna värmen, tror inte det....

Ha en trevlig kväll!!

RSS 2.0