Skillnaden är liten mellan succé & fiasko

Detta fick jag vara med om idag, inte den avslutning som jag hoppats på vad gäller denna säsongens drevjakter.

Samling i eftermiddags för ett sista släpp i brorsans enebuskar. Jag, brorsan + micke med sin wactel.

Vi två passskyttar ställer ut oss och micke går in mot vinden i såten med hunden, han rapporterar på radion att hunden drar iväg direkt i väldigt hög fart. Jag har tagit passet där jag sköt kronkalven i höstas. Hinner knappt ta in mickes rapport förrän där kommer ut en flock vildsvin, upp med bössan och de tar fart utav bara den! Får ned en brungris och siktar sen in mig på nästa, ser hur den går ned och är ganska säker på en bra träff men det skulle visa sig att allt det man läst om vildsvin och svåra eftersök skulle bli verklighet denna eftermiddag.......

Grisen jag fick ned gick jag fram och avfångade i halsen. Sen började jag följa blodspåret från den andra, rikligt med blod så det kändes lugnt till en början, när jag spårat in på grannmarken 1km vände jag om tillbaka.

Träffade på en av grannarna som gav oss numret till den nye jägaren på godset, grisen hade då passerat två marker, rakt över öppna fält. Efter att ha fått ok från denna fortsatte vi med wachteln och följa blodspåret, det blev bara mindre och mindre blod hela tiden. Tillsist efter > 2km spårning tog blodspåret slut och wachteln fick inte ordning på det, nu var det även i princip mörkt ute och vi var inne i en grantätning med en massa spår av det mesta...... Det är med blandade känslor man sitter här hemma i soffan nu. Men det är sånt alla jägare får vara med om förr eller senare. Just nu känns det som det är åteljakten jag ska hålla mig till......


Hjortkalv

Steg upp tidigt imorse för att komma ut på en smygrunda. Snön gjorde det inte lätt så jag satte mig ett torn istället. Nästan direkt såg jag två hjortar gå runt inne i slyet. Hann inte med dom, en stund senare kom get med två kid men släppte dem efersom hjortarna kanske skulle komma tillbaka. Efter ett tag såg jag de i en lucka men hann inte med då heller. Efter en stunds väntan av att ha observerat hjortarna mellan granarna så kom sen kalven i en liten lucka och jag lät skottet gå.Stor galt..Imorgon är det älgjakt i Markaryd!


Fel åtel

I tisdags tog jag en sväng upp om berget. Ingen aktivitet på åteln så jag körde hem igen. Körde upp till andra åteln innan och såg att det hade varit en två grupper där dagen efter jag sköt den förra grisen. Typiskt..

Rådjuren och doven stod på åteln innan när jag kom upp där, men omöjligt att smyga sig fram i den krasande snön under fötterna.


Årets första vilt

Föll ikväll och det blev en årsgalt på 50kg ca.

Igår var det utfordring som jag skrev och även skjutstegen sattes på plats så man kan sitta om vinden kommer från nord, vilket det var ikväll så skjutstegen var ett faktum. Ingen idé och försöka smyga upp till passet i den hårda snön, upp i stegen och automaten startade klockan 19. Hade suttit en 15 min då jag hör grisarna på ingång, de går vid sidan av åteln men ingen kommer fram och alla går iväg. Hmm hur kunde det hända, satt ju i rätt vind. Men efter en stund kommer de tillbaka och snön lyser upp fint så inga problem att kunna skjuta. Sex stycken jämnstora grisar springer där runt.

Tillsist kommer en i bra läge mellan granarna och jag låter skottet gå. Hör hur alla springer i väg men hör också samtidigt att något sprattlar. Jodå grisen ligger på plats och inget eftersök behövs! Flådde grisen direkt ikväll eftersom jag kom hem i bra tid!


Utfodring

Ingen jakt idag, blev att bära ut en massa betor till åteln istället. Snön ligger kvar och kylan ska hålla sig så det blir bra åteljaktväder i veckan, lagom vind också! Och gott om gris på ena åtlen, hoppade ett pass ikväll eftersom jag lade rätt mkt vittring där innan idag med att lägga ut betor men imorgon får det bli en satsning!


Dagens jakt

Start klockan 09:00 uppe på berget. Tre hundförare och åtta passkyttar. I första såten var det rådjur och gris. Grisarna sprang aldrig ut från odlingen och vi kom inte åt dem. Ett kid blev skjutet.

I andra såten fick vi rörelse på grisarna, 7 stycken sprang loss och micke fick ned en årsgris, han sköt bom på en med. En passkytt såg en gris springa ut men de andra lekte kurragömma och sprang runt oss. Själv hade jag bara hare och rådjur i passen. Vi bröt efter dessa två såtar då det  börjat blåsa och snöa lite för mkt för oss.Grisarna som vi fick upp hade inte gått på åteln och se som varit på åteln fick vi inte upp idag.Nu ligger det ett fint snötäckte på marken, får bli en runda upp om andra marken imorgon och kolla om där är några roliga spår att följa!


Imorgon då hoppas vi det smäller!

Ja imorgon då är det dags för en ny gemensamthetsjakt på berget! Vi och två andra jaktlag som gått ihop, två stora salixodlingar ska drivas och eventuellt två andra buskageområden.

Ikväll var blev det ett pass i Maglehem, fyra rådjur såg vi men på för långt håll. Automaten fylldes på med två säckar majs och den del gris springer där men inte lika frekvent som innan, säkert pga av att batteriet var slut i en måndads tid. Var tredje natt ungedär är de där men sent på kvällen....
Hemma igen

Åter hemma efter en weekend i Bad Gastein. Gott om Kronhjort, Gems och Rådjur enligt den lokala befolkningen. Men det känns som en krävande miljö att springa runt i, håller mig nog till slättlandskapet här hemma :)Igår var det åtelkoll och gott om gris på ena åteln. Två kvällar i rad vid klockan 19 men inte kom de igår när jag satt där. Nytt försök på tisdag. Drevjakter inplanerade nu de två kommande helgerna!
Provar igen.

bild0027 (MMS)

Provar igen.


Stor galt skjuten utanför Sjöbo!

bild0027 (MMS)

Stor galt skjuten utanför Sjöbo!


Helgens jakt

I söndags kände jag mig frisk och begav mig ut till Maglehem för ett pass. På plats i tornet i gryningen med bra vind men ett duggregnande hela passet. Efter ett tag hörde man knak inne i salixen och ut kom där get med två kid springande. De ställde upp sig fint och kollade in i salixen mot det knakande ljudet. Släppte rådjuren och hoppas det andra skulle komma ut men tyvärr inte.

På väg ned mot åteln för att sätta i batteriet fick jag syn på get+kid. Smög fram så jag hade dem på 70m, hade perfekt stöd men jag kände inte för att panga. Det räckte med att känna att jag kom in på bra håll :)

På kvällen blev det ett pass på berget. Hade fyra rådjur ute, bock+get gick på åteln 20m framför mig i 30min men de fick givetvis äta i lugn och ro. Tyvärr inga grisar som kom ut.

Imorse blev det en smygrunda på marken vid Veberöd, fick syn på en dovhjort först den stod i siluett på en höjd med himlen som bakgrund, den fick syn på mig också och hoppade iväg. Smög vidare och såg en flock hjortar på väg ut från marken, låg och kollade på de en bra stund men de skulle ut på fälten, ca 20-30 st, vacker syn!

Lade ut lite betor sist på åteln, ca 50kg och trodde inte det skulle gå åt så fort. Men idag var allt slut. Grisar i massor de senaste nätterna. Och årets första kultingar har fötts....får se när suggan kommer med dem tar väl några veckor. Nu får man se upp och inte skjuta ensamma stora i tron om att det är galtar.

Åtelkoll inför morgondagen

Blev en snabb runda ut om åtlarna då man inte är helt kry än. Lerigt värre uppe på berget och dimmigt i eftermiddags när jag kom dit. Bilderna hade blivit suddiga hela veckan, hoppas det är dimman och inte att kameran börjat klydda. Laddar bara upp en då man inte ser så mkt på de andra. Igår var det kanonväder och man var sugen på att åka ut, och där hade varit en flock vid halv elva, men antagligen hade man inte sett något för dimman.På andra åteln som ligger lägre och 1 mil från den andre blir bilderna bättre.

Får se vart det blir jakt imorgon....

Blåsigt

Vilken busväder det är här nere i Skåne idag. Inga funderingar på att dra sig ut till jaktmarkerna för åtelkoll direkt. Skönt och vara tillbaka på jobbet efter julledigt och efter att ha blivit ett år äldre. Den bästa presenten blev en Eka Swingblade som redan kommit till nytta när gässen och änderna blev vidgjorda.

På fredag är man ledig och det ska vara bra väder och vind så då får det bli en heldag jakt :)

Lite bilder från senast jag kollade kameran på berget. Vädigt sällan där kommer brokiga på bild på denna åteln, två olika individer som varit där senaste månaden. Kultingarna har redan hittat tillbaka tog lite mindre än en vecka sen kunde de inte låta bli.RSS 2.0