En tänkt bockjakt som blev något annat.....

ikväll för min del.

Åkte upp till berget efter att ha pratat med lillbrorsan, de hade tröskat det mesta av fälten där uppe sa han. När jag kom dit var fältet vid tornet bara tröskat i kanterna men det passade perfekt med tornet intill salixodlingen.

Smög mig ned till tornet men missade att där redan stod get och bock i veten och vips sprang de in i salixen, typiskt. Kom ned till tornet lite efter 19 tiden. Rätt som det var stack där uppe tre rådjurshuvuden i fältet, kollade i kikaren, get med dubbelkid.

Lite efter klockan 20 kom där ut en kronkalv och kronhind för att mumsa i sig lite vete. De gick och betade i lugn och ro men de kollade ganska ofta in mot salixen precis som där mer var mer djur på ingång, de hade gått ut där bocken och geten gått in så jag trodde det var dom som skulle komma ut, men icke.

En stor svart gris kommer ut, från tornet var avståndet ca 200m så ett skott var inte att tänka på. Hjortarna och rådjuren hade gått in i salixen igen så jag snabbade mig ned från tornet för att påbörja en ansmygning. Grisen gick nämnligen ifrån tornet.

Smög längs med kanten men rätt som det är går ut hjortarna ut igen....typiskt nu kommer de säkert få grisen att försvinna, och mycket riktigt när jag kommer längre fram är där inte ett djur kvar i vetet.

Sätter mig ned vid kanten en stund eftersom klockan bara var halv nio. Då kommer där ut ett kid 20m ifrån mig, så efter en stund ser jag att grisen kommer ut igen längre ned i svackan, syns tydligt att det är en galt. Det är bara att chansa och hoppas att galten ignorerar att kidet blir skrämmt, så blir också fallet, nu är det bara jag och grisen, avståndet är 150m.

Smyger mig längre fram, lägger mig ned och fäller ut harrisbenstödet, tycker fortfarande avståndet är för långt så jag smyger närmre.

På ca 100m lägger jag mig ned igen, avvaktar en 5min innan galten står bra till i en öppning i veten. Skickar iväg en kula och grisen faller ihop på plats. Ännu en lyckad jakt är ett faktum...
Blev ingen gris igår men......

en grävling gick ut för att äta lite bröd som låg på åtelplatsen så hon fick bita i gräset vid elva tiden.
Fick tilldelat en av de tre åtelplatserna som fanns på marken. En foderautomat på vänster sida om åteln nere i en svacka och ett lass med bröd framför tornet. Vi satte oss vid halv nio och bröt jakten vid halv ett. Där var mkt knak och ljud i skogen men ingen gris som ville komma fram till matplatserna.

Min kompís sköt också en grävling på sitt pass, även han hade gris men de ville inte komma fram.

Idag blev det ett besök på jakt & fiskemässan i Bosjökloster, ett par Peltor höreskydd blev inhandlade så nu har man två par. Ett par att jaga med och ett par för att klippa gräset med :) Mkt folk som vanligt men typ samma utställare som förra året.


Jakt ikväll

Ikväll är jag medbjuden på grisjakt uppe vid Linderöd, första gången jag ska dit, en kompis som kommit med i ett jaktlag där uppe.

Igår tog jag ett kvällspass på marken vid Veberöd, kom get med kid efter 5min passerade precis nedför stegen. Kidet var verkligen litet och tänk att det blir lovligt om mindre än en vecka, undra vem som skjuter kid i september, hoppas inte det är många som utnyttjar den jakttiden. Efter rådjuren kom där en ensam dovhind som passerade.

När jag sedan smög runt i skymningen stod där en flock på ca 10 dovhjortar på grannes enefälad, två hjortar sprang och stångades med varandra. Den 1 sept har de nog gått in på jaktmarken :) En räv sprang också ute på grannes på väg in på marken men där kom en gubbe i rosa skjorta som gick på angränsande fält så räven vände om, tro f..n det :)

Bock nummer två.

Packade bilen igår och körde upp till marken vid Markaryd, 1 timme och 30 minuters bilfärd. Vi började med att sätta upp foderautomat nr:2 på ena skiftet och flyttade runt två torn.

Checkade sedan in på ett B&B där natten skulle tillbringas. Inte det modernaste men man skulle bara sova några timmar innan det var dags för morgonpasset.

Åkte ut till ett av tornen vi flyttat tidigare på eftermiddagen, ganska uppväxt med björkar men en fin utsikt över Lagan. Efter en stund började det regna och jag kände inte för att sitta still och bli dygnsur, gick ned från tornet och bestämde mig för att byta pass till ett skifte någon kilometer bort.

Klockan hade redan hunnit bli 20.00 innan jag kom till bilen. Så vid 20.15 var jag nog framme på andra marken.

Det går en liten väg som delar marken med ängar på ena sidan och skog på andra. Vägen är dock ganska ny med sten och grus så det gick inte så tyst när jag smög längs med vägen. En försiktig gång en 400m innan jag kom fram till tornet.

Kollade ut över ängen där tornet stod men det såg lugnt ut så jag klättare upp på stegen och skulle sätta mig till rätta på min trebening till stol jag hade med mig, då jag ser att där går ett rådjur längre bort på väg ifrån tornet!!

Nu blev det bråttom, la stolen på golvet och satte mig på knä. Upp med bössan och kollade snabbt på djuret, en bock!!! Avståndet var ganska drygt. Hade inte den bästa sittpositionen heller.

Visslade på bocken utan att han reagerade, en gång till ännu högre då stannade han upp och vände sig snett emot mig. Hade siktet på 10ggr förstoring varvid korset inte låg helt still men jag kände mig säker så jag lät skottet gå och han föll i backen direkt! YES... Skottet hade gått in högt i bogen och ut genom halsen.

Stegade avståndet och det var 90-100m så det var tur jag inte kom 5min senare då hade han nog varit borta.
Semestern är snart över....

Nu är det bara några dagar kvar på årets semester tyvärr.

Har varit ute några gånger till denna veckan på berget och marken vid Veberöd. På berget fick jag chansen på sexan igen men eftersom veten inte är tröskad än hade jag inte många sekunder på mig och bocken gled sakta bortåt i det höga fältet.

En morgon när jag smög runt på andra sidan marken stötte jag upp en get som skällde ut mig, lockade på henne för att se om där var fler djur med, tre kid kom springande med henne. Första gången jag ser en get med tre kid!

Idag blir det förflyttning till Markaryd för bockjakt där uppe. Fick marken förra året så då hann vi inte med någon bockjaktspremiär eftersom där inte fanns någta torn, nu är där 6 torn att välja mellan. Men det är en stor mark så jag har inte jättebra kännedom om marken ännu. 

Finare väder ikväll

Bra väder för jakt var det ikväll.  Åtta rådjur varav en fin sexa men han hade fullt upp med att uppvakta en get så det gick för fort. Två kronhjortar var också och ute betade i veten en spets och en hind.

Rätt som det var satt där en räv så jag satsade på honom med lyckat resultat. Sköt med min 2.22:a ikväll inte mkt till skottskador med den bössan jämfört med 3:06:an.

Imorrn blir det sovmorgon ska ändå vara skitväder då!


En regnig bockjakt men 07.50 var det uppehåll....

Åkte som planerat ut till Maglehem igår för att ta morgonpasset där. Grillnnig och öl med de andra i jaktlaget, i säng vid elva upp lite efter tre inatt. Sov i bilen eftersom "vissa" var förkylda och då snarkas det på rätt rejält. Regn och åska hela natten, men vid uppstigningen var det iallafall uppehåll så de bådade gott inför morgonpasset.

Passen avgjordes som vanligt kvällen innan, jag fick välja som tredje man av sex. Tog ett av de tre tornen som står vid salixodlingen. Stötte upp två rådjur när jag var på väg till tornet. Hade inte suttit mer än en halvtimme innan det började ösa ned regn igen. Dessto mer regn ju mer rastlös blir man så jag bytade till ett av de andra tornen i salixen eftersom ingen hade valt någon av dessa tre. På vägen dit smyger jag på get med två kid men ingen bock i sällskap där.

Hade tänkt bryta jakten vid sjutiden så lite innan sju bestämde jag mig för att smyga runt salixodlingen, på ena sidan om det finns det en stor stenmur och ett vetefält utanför det som inte var tröskat än. Grisarna verkar gilla vetet...Hård vind men den piskade mig rakt i ansiktet. Efter 300m smygning utan resultat såg jag ett rådjurshuvud ute i fältet, smög mig längre fram och gick upp på stenmuren för att få bättre sikt. En ensam get var det som gick där, satt och tittade på henne ett tag så ser jag att där var ett rådjur till som passerade vid henne men han inte se om det var en bock. 

Klockan halv åtta började jag locka lite för skojs skull. Geten började kolla in mig på en 70m avstånd. Rätt som det  var hoppade där ut en bock som började jaga geten :) Geten springer mot mig och blänger på mig, väntade mig en utskällning eftersom hon var på en 20m avstånd men som tur var var vinden perfekt. Bocken sod kvar en bit längre bort och kollade mot mitt håll.

Plötsligt hoppade geten in i salixen men bocken stod bara kvar och kollade på mig. I säkert 20min stod han helt still på 40m och kollade på mig. Jag hade lagt ned lockandet eftersom han redan hade en get i sällskap. 

Så efter många långa minuter kom han närmre sakta sakta och tillsist tog han några steg upp på stengärdet. Upp med bössan och kramade av ett skott. Bocken föll ihop och en lyckad premiärmorgon är ett faktum!!!

 

Ikväll blir det ett pass på berget!!


Snart bockjakt

Ja då närmar sig bockjakten med stormsteg. Premiären blir ute i Maglehem, kör ut på söndagkväll sen får jag se hur länge jag orkar stanna där. Har fått ont i halsen och feber så hoppas man hinner kurera sig innan söndag. Sen ska jag jaga på berget och se om han den store kan visa sig. Ytterliggare en fin sexa hade fastnat på åtelkameran för en vecka sedan :) På marken vid Veberöd finns det inte så mkt rådjur mestadels dovhjort, endast skjutit en bock där på 5år, men det får bli något pass där också.

I måndags var vi uppe på marken utanför Markaryd och reste lite torn och satte ut nya torn. Var inne om vildsvinsbutiken och köpte två färdiga foderautomater+majs. Kvalitén på de automaterna var inte den bästa får se hur länge de klarar att stå upp. Verkar som vildsvinen börjar etablera sig där uppe, mkt bökskador i skogen och grannarna hade sett stora flockar med gris. Vi får se om där kan bli någon till hösten.Ingen räv

Ja det bidde ingen fox i onsdags, satt och lockade en stund utan resultat. Kom bara ut en dovhind.

En i jaktlaget sköt en årsgris i Maglehem i onsdags men inte på åteln utan en bit därifrån kanske var den på väg dit.

Jag tjärade in en stubbe vid åteln och la ut äpplen som en bock hittade efter dag.

Där var en del sakdor i vetefälten utanför salixodlingen, får se om man orkar köra ut dit tidigt en morgon för smygjakt.Nu öser regnet ned här ute, hann precis lava färdigt 5 kubik med ved innan det började som värst.

Räv?

Ikväll blir det ett pass ute i Maglehem, målet är att skjuta en räv... :)


RSS 2.0