rådjur

Blev en rådjursjakt idag med Nisse uppe vid Markaryd.
 
Började med att smygjaga vid 13 tiden, hann bara gå in i en mosse när jag fick syn på något vitt som rörde sig. Tack vare den hårda blåsten kunde jag knata på realtivt snabbt och en del knäckta grenar förstörde inte ansmygningen. Men väl inne på 20m fick djuret syn på mig, jag hade bara halsen i siktet men avstod skott, då tog rådjuret några hopp längre fram och jag hann fram till en gran som jag kunde ta stöd emot och skottet gick direkt då det stod med perfekt bredsida. .
 
 
 
 
 
Körde samma taktik på ett annat skifte som har mycket historia bakom sig. Inget djur fick vi upp här tyvärr.
 
 
 
 
På pass i torn innan skymningen och Nisse fick tre rådjur i pass men de fick tydligen vind av honom direkt så de stack. Själv hade jag bara en hård västlig vind i ansiktet på det hygget jag satt vid.
 
  

Grisjakter

Storjakt på Vildsvin ute vid Maglehem i lördags, ett 40-tal jägare och åtta hundförare. Bra organisation och riktigt bra hundar drev grisarna i pass. Jag fick en 60kg i pass men det var för mkt sly i vägen så den fick passera.
 
17 grisar fälldes på fyra timmars jakt.
 
 
 
Vid halv nio igår kom där ut en flock på 8 årsgrisar, tog en direkt innan de större modellerna vågade sig fram. Plattfall och en liten gylta på 32 kg blev kvällens resultat. Bra drag på båda åtlarna med olika grupper som kommer med jämna mellanrum.
 
 

Helgens jakter

Ikväll blev det ett åtelpass, kom ned till åteln och skrämde grisarna som redan var på plats. Åtelbelysningen hade slocknat och det snöade så jag såg inte dem förrän det var för sent. Satte mig ändå i tornet och efter en 30 min kommer de fram igen. En himla massa årsgrisar och en stor kommer fram först, sen kommer där en massa svarta grisar i större modeller och sist en riktigt stor gris. Kunde inte se vilka som var suggor så jag tog en mindre gylta på 34kg. Tyvärr höll sig grisarna undan från åtlarna i helgen när jag hade jaktgäster nere ifrån norr.
 
 
 
 
 
I lördags var det drevjakt och även då hade grisarna tagit daglega utanför marken. Mycket rådjur hade vi uppe under dagen och det fälldes tre rådjur och en dovkalv. Gott om kronhjort hade vi också uppe, men det är fullskjutet på licensen. Själv osäkrade jag bara en gång då en räv kom emot mig, men när jag höjde bössan stannade den till på för långt håll och den såg mig, sen drog den iväg som bara den.
 
 
 
Nästa helg är det storjakt på vildsvin ute på Österlen!
 

Årets första gris

Satt ute ikväll, kom på pass vid 17:00. Mötte två rådjur på vägen till tornet, vid halv sju brakade det loss i skogen och en flock på fyra små och en sugga kom fram. Tredje gången de kom i läge tog jag en av de små och den lille gyltan föll på plats.
 
 
 
 
 
 
 

Orädda grisar

Blev en runda ut till åtlarna i måndagskväll. Först upp till berget där jag satte mig en stund, men vinden snurrade rätt bra så jag bröt efter en 45min i tornet då inget kommit fram. Gick ut ur kojan och kände att vinden låg snett mot åteln så det kändes som ett bra beslut.
 
Då vi ska ha drevjakt till helgen på denna marken hade jag med mig rejält med bröd. Körde ned med bilen på stubben och gick de sista 50m med två säckar, ställde dem och gick tillbaka för att hämta en till. När jag kom fram till åteln såg jag att något sprang där ifrån. Sen sprang där fram några grisar, slängde säckarna och sprang tillbaka till bilen för att ta bössan.
 
Vinden var totalt fel men grisarna brydde sig inte, de ville bara åt maten, två stora svin kommer fram men jag kan inte se vad det är för kön och har inget bra stöd. Sen sprang de runt på åkern och inne i salixen och förde ett himla liv. Jag tömde säckarna sen gick jag fort fort tillbaka till bilen.
 
Detta är andra gången under hösten som grisarna gör på detta sättet, de verkar ha lärt sig när det är dags för mat, eller så är det så att när de känner lukten av mat kommer de fram, trots att de lär ha känt min lukt. Känns som de är lite väl närgånga när de gör så.....
 
 
 
 
 
 

Första viltet år 2013 blev

En dovspets :) Har varit och firat nyår i Wien och kom hem sent igår, men jaktsuget var såklart rätt stort efter flera dagar i storstaden. Efter skottet satte jag min en stund då jag inte hunnit fram till mitt pass än. Rastlös rätt fort så jag smög mig upp mot ängarna och där stod en större flock hjortar, men på något konstigt sätt gick de runt mig och på min väg tillbaka då jag trodde jag stött dem kom jag på dem igen men då studsade de iväg.
 
En åtelkoll och gott om gris på berget, lite mindre aktivitet på den andre. Änligen isfritt i laxdammen så imorgon ska jag blöta linan lite.
 
 

RSS 2.0