Fyra änder och en gås blev det imorse!

20111230385 (MMS)

Fyra änder och en gås blev det imorse!


Gåsajakt

Imorse hade jag och Linus bestämt träff nere vid Klingavälsån för att se om vi kunde ta någon gås. Kammonätet sattes upp vid halvåtta och vi hörde redan då att gässen var på gång. Upptäckte den första flocken som kom för sent men vilket läge. Gässen flög lågt idag, blåsigt och molnigt prefekt gåsaväder.

Två sädgäss blev resultatet och vi kände oss nöjda, imorgon gör vi en ny satsning men då ska vi vara där ännu tidigare och vi rekade ut den bästa platsen för imorgon!


Jakt idag

Blev en liten drevjakt i Maglehem idag med tre passkyttar och två hundförare. Fyra rådjur studsade upp på hygget där jag satt när hundförarna var på väg in i såten, men jag upptäckte dem för sent så de fick hoppa vidare.

Lite senare fick wachteln upp en ensam gris men den stack som en pil ut på den öppna vallen och där satt ingen passskytt. Inget annat kom upp.

Efter Maglehem blev det en avslutning med smygrunda på marken vid Veberöd med en kompis som precis tagit jaktexamen. Fem rådjur såg vi och de två sista vi såg var väldigt nära att vi lyckades med ,men de gick in i tätningen precis när vi tagit oss in på lagom skjutavstånd.


Grisarna hade varit på åteln inatt i Maglehem. Batteriet var slut så ingen majs hade spridits på ett tag.

Varmt idag

Riktigt höstväder idag känns inte som julafton imorgon direkt, alldeles för varmt i luften! I förmiddags var det styckning av dovhinden, har hängt sen i lördags, sparade det ena bakbenet helt och lade det i kylen, tänkte låta det möra till sig riktigt och ha det till nyårsfesten.

Tog en runda upp om marken vid Veberöd nu innan mörket lade sig. Tre rådjur stod och käkade på åteln, men givetvis fick de vara ifred. På sista ängen kom där ut en vit dovhjort men den gick snabbt in i tätingen igen.

Önskar alla läsare en riktigt GOD JUL!!


Åteljakt

Efter en tur ner till Tyskland kom jag hem i eftermiddags, snabbt ombyte till jaktkläderna och upp till åteln på berget. Kom på plats i tornet vid 16:20. Lite snö låg det på marken men inte tillräckligt för att det skulle lysa upp när mörket lade sig.

Tog inte lång tid innan jag hörde vilsvinen och efter ett tag kom en stor gris ut ur salixen på fältet för att sedan gå ned mot åteln tillsammans med resten av flocken. Det var lite skjutljus kvar men när jag skulle sätta på rödpunkten på siktet så gick det inte, typiskt att batteriet hade tagit slut. Satt och kollade på dem ett tag för att sedan sätta på åtelbelysningen, ingen reaktion. Efter ett tag hade de ätit upp all majs och det började bli enklare för ett säkert skott, tog en av kultingarna som stod vid sidan från de andra. En liten galtkulting!Såg på kameran att de varit där varje dag sen i fredags då jag kollade av kameran sist. Ska bli intressant och se hur länge de kommer att hålla sig borta där ifrån nu.  Även på andra åteln är där bra med aktivitet.


Lyckad drevjakt

Dags för drevjakt ute i Magehem idag, vi var ett lagom stort gäng idag på 7 passskyttar och en hundförare med en tysk jaktterrier som samlades klockan 10 vid husvagnen. Utpostering av skyttarna innan hunden släpptes. Vi hade inte stora förhoppningar eftersom de andra drevjakterna denna säsongen inte gått något vidare men idag skulle det bli helt annorlunda.

Tysken får upp något och drar igång och skällar, det visar sig vara en grupp om 5 rådjur som hunden splittrat, en get kommer farande i full karriär en 40m från mitt pass men den får gå vidare. Nästa meddelande på radion är att där är dovhjortar på väg till mig och min passgranne. Efter ett tag kommer är ut en flock på 6 djur, får flocken att stanna med hjälp av en vissling och siktar in mig på en av dem. Alla vänder om och springer tillbaka in i såten, attans trodde jag missat.

Det smäller lite på alla pass och en bock rapporteras ligga. Efter ett tag ser jag en stor gris komma inne i såten, tar inte lång tid innan den kommer ut 50m längre ned där hjortarna kom, håller framför grisen men tyvärr bom skulle det visa sig, passgrannen ser grisen springa iväg 300m in i skogen.

Passgrannen skjuter nästa skott och fäller en fin årsgris. Ska lägga in en snus då jag ser en brungris passera mig på 25m inne i skogen, meddelar passgrannen och ganska omgående kommer tre smällar, grisen ligger!

Eftersök på djuren som inte hittats och hinden jag sköt på ligger efter 30m, ett perfekt lungskott. Jag och Pelle går med hans labbe och spårar upp en hind som får avfångas.

Sen var det bara och dra ut alla djuren ur skogen och efter det grillning med välförtjänt korv!!

En mycket trevlig och lyckad dag i goda vänners sällskap!!!


Åtelkoll

Körde upp med Linn ikväll till åteln på berget för att sitta på pass en stund, äntligen var det ostlig vind vilket är perfekt för pass där uppe. Men bilderna talar väl sitt tydliga språk att vi var för sent på det ikväll. Kom lite över fem och grisarna lämnade åteln innan fem.....


Snabb vildsvinsjakt

Regnigt och blåsigt hela dagen idag så jag hade inte planerat att köra ut till åtlarna ikväll men vid halv åtta när jag kollade ut såg jag att det var klar himmel men blåsten höll fortfarande sig. Dock inget regn så jag beslöt mig för att köra ut i alla fall. Såg fram emot att få se hur den nya kameran fungerade och om där blivit några bilder på grisar.

Gick upp mot åteln, vinden var rakt i ansiktet på mig. När jag kom till slutet av backen ställde jag mig och lyssnade precis som jag brukar, då hörde jag några ljud som inte kom från vinden, smög mig närme och såg att där sprang runt en massa grisar på åteln! Pulsen steg något...

Ingen idé att försöka ta sig upp i tornet utan jag ställde mig vid sidan av tornet och tog skjutstöd. Efter ett tag såg jag att där kom fram en ensam lagom stor gris på åteln så jag lät skottet gå och plattfall blev det på den. Två andra grisar tar sikte mot tornet i full karriär och jag får hojta till.

En brungris gylta på låg under åteln i gyttjan, fick spola av den med vatten när jag kom hem innan jag passade den. 

Kameran funkar bra, men den hade jag ingen nytta av denna gången :)

19:53 kom de och jag kom dit vid 20:15

Tre dagar i rad vid samma tid hade de varit där.Nästa jakt blir på lördag, drevjakt ute i Maglehem!


Jakten igår

Vi hade en hård frisk vind under jaktdagen igår så det var inte speciellt varmt att sitta på pass! I första såten som var en salixodlingen fick vi upp mycket vilt, fick en get i pass och den ställde upp sig fint på 50m men rådjuren har minskat så jag lät det springa vidare. Fyra hundar drev runt djuren, två vildsvin drev den ena wachtel men de slank förbi passskyttarna, även två dovhjortar kom undan.

När vi samlades efter första såten såg den ena passskytten att där kom 9 vildsvin ut från såten, de hade helt enkelt bara väntat ut oss för att sen smyga ut. Ny strategi nästa gång vi har drevjakt. I de andra två såtarna hade vi uppe rådjur och kronhjort men inget skjutet.

Idag var jag och satte upp den nye kameran på ena åteln. Lås och kedja så nu har man gjort vad man kan för att förhindra stöld.

Gott om aktivitet på båda åtlarna, lite bilder på grisar på berget men kameran hade varit riktad lite fel men det är åtgärdat så nästa gång ska det bli bättre kvalitet förhoppningsvis.


Drevjakt imorgon

Imorgon är det dags för en gemensam drevjakt på Berget. Var två år sedan vi hade en sist så det ska bli riktigt spännande med tanke på hur mkt vildsvin det går på åtlarna. Flera salixodlingar ska drivas igenom.

Blev ett pass på gris i veckan en stund men ingen aktivitet. Tyvärr har kameran flippat ut, inga filmer under veckan fast där har varit aktivitet frekvent.

Köpte en ny åtelkamera i veckan så den ska sättas upp i veckan på prov. Sen ska där köpas hänglås och kedja så den kan sitta på marken vid Veberöd utan att den får fötter, förhoppningsvis..

Rapport kommer imorgon...

RSS 2.0