Ingen jaktlycka i helgen

I lördags hade vi drevjakt ute i Maglehem med många deltagare men dessto mindre vildsvin. Möjligtvis hade en hund griskontakt eftersom han skrek till och spang till hundföraren direkt. Fem rådjur hade vi inne i såten men vi höll igen på rådjuren. Kameran visade att vildsvinen hade varit där på natten innan jakten men daglega hade de väl tagit en bit ifrån vår mark!

Ikväll åkte jag upp till berget och satt på pass. Många rådjur som vanligt men höll inne med skott. I slutet hörde man knack från salixen och ut kom där två kaptala kronhjortar som sprang ut på fältet och stångades med varandra. Häftigt att få bevittna det, lät rätt bra när de drabbade ihop med hornen :) Dovhjortarna hörde man bröla en bit ifrån också.

Flyttade tornet i helgen smidigt med traktor :) Men det behöver en mindre rekonditionering efter flytten....


Styckning och andjakt..

Idag var det styckning av kronhjorten jag nedlade förra helgen tillsammans med jaktgrannen. Det tar längre tid än man tror att flå, grovstycka och finstycka allt. Totalt blev det 30kg rent kött!

Efter styckningen bestämde vi oss för att gå en runda till dammarna för att se om där var några ankor hemma.

Vid första dammen sprang där upp en hare precis framför mig men jag höll inne med skott eftersom jag inte ville skrämma ankorna om där var några hemma och visst var där ankor. Två ankor fick vi ned i första dammen. Vid damm två fick ned en till och vid damm tre var där inga hemma.

Det är ganska enkel jakt om man jämför med vildsvinsjakten. Kollade kameran och där hade varit lite gris de sista kvällarna. Tre kvällar i rad men vid helt olika tider.

Fiske och hjortjakt..

I helgen som var gick den årliga fiskeresan till Harasjömåla med mejerigänget av stapeln. Jag och F kom inte upp förrän på fredagkväll så de andra hade redan fiskat på fredagen i sjöarna men med magert resultat.

Kvällen avnjöts med en god middag av grillad älg med tillbehör. På lördagen stack vi från stugan vid sju, själv vaknade man redan vid halv fem och var ivrig att komma iväg på fisket men man fick lugna sig ett tag.

Det var en riktig kall morgon med minusgrader, då brukar inte fisket vakna förrän solen värmt upp vattnet. Men denna morgon var de tvärtom. Efter bara några kast krokade jag på en regnbåge nedstömms och snabbt efter nummer två längre upp. Riktigt bra fight var de i fisken. Sen var det stiltje för mig hela dagen fram till klockan 16 då jag fick på en stor fisk längre upp i strömmen i en stark forspool. Efter en tuff fight kunde F kroka firren till mig. 4,5kg vägde den och helt hela fenor riktigt kul! Störta fisken för dagen tog Janne en tjockis på 5,7kg. Annars var det ganska trögt för de flesta, en del som blev FF :)Kvällen igår var riktigt kanon så efter att ha kommit hem och vilat lite kunde jag inte motstå att åka ut på pass. Helt vindstilla och solen värmde på bra. På vägen ned till tornet såg jag att där redan gick några rådjur ute men de var inte de som jag var ute efter så jag traskade på och de hoppade in i salixen. Efter en timme kom de ut igen men geten hon var väldigt misstänksam. Sex sju rådjur gick ute och åt i stubben men kiden får växa till sig lite mer.

Så efter ett tag såg jag en större silluett uppe på backen. Kollade i kikaren en dovhjort :) Avståndet var 300m och fullt med rådjur ute så smygjakt på den var inte att tänka på. Rådjuren kollade dessutom in i salixen hela tiden, och man hörde knak så där var med djur på ingång.

Efter tag ser jag två kronhjortar komma ut från salixen och därefter ytterliggare en hjort. En fyrataggare med hind och kalv går ut på stubben och börjar äta. Klockan är ganska mkt ca 18:30 så ska jag skjuta får det bli nu. Hjortarna har gått en 100m ut på åkern och jag bestämmer mig för att skjuta kalven. Siktar bakom bogen, smällen går och hjorten springer iväg, den lägger sig längre ut efter en 80m ca. Ringer assistans och brorsan  kommer med traktorn! Det var en fin kalv som fick bita i gräset!

Älgjaktspremiären

Kom upp till marken i söndagskväll checkade in på B&B:et som planerat och en god middag avnjöts på kvällen tillsammans med grannlaget som vi skulle jaga tillsammans med måndagen och tisdagen. En tre taggare hade blivit påkörd på deras mark veckan innan tyvärr. Men älgen smakade gott ändå :)

Samling kl 08.00 alla tre dagarna och vi jagade fram till 15-16 tiden innan vi bröt för dagen.

Första morgonen var lika kall som alla andra. Fick ett ett pass ute på ett lagom stort hygge. Efter att ha suttit 5min säger passgrannen på radion att han sett en fyra taggare gå över vägen till sitt pass, det hinner inte gå många minuter förrän tre smällar hörs och han meddelar att fyra taggaren ligger! Hundarna hade inte ens blivit släppta och alla hade inte kommit på pass än. En riktig raketstart! 

I mitt pass kom där ko med kalv efter en timmes tid men dom fick man glatt lyfta på hatten för. Endast dubbelkalvar första veckan lovligt.Dag två hade vi en tjur (fyra) till på marken och en flock med 8 grisar som tyvärr slank igenom drevkedjan.

Idag var sista chansen för denna gången att fälla en älg. Första såten hade jämtarna upptag men det försvann rätt fort ut ur marken.

Andra såten fick jag lott nr 2, ett nytt torn på ett fint hygge med kraftledningsgator på bägge sidorna. Solen värme på bra så understället fick åka av precis som de andra dagarna.

Jaktledaren säger på radion att han ser en kviga från sitt pass men är inte säker på om där är kalv med så han avstår från skott och ber hundföraren gå dit och släppa.

Hundarna får fatt i älgen ett gångstånd kommer närme och närme mitt pass. Det håller på en 10min innan jag hör knak i skogen och kvigan kommer travande inne i skogen. Kvigan kommer ut ur skogen och ställer sig med fritt skottfält, men flyttar sig lika snabbt, andra gången hon stannar trycker jag av och hon hoppar till. Jag ser att det är en bra träff då hon blev rödfärgad på sidan i skottet. Kvigan springer en 50m innan och lägger sig i kraftledningsgatan!! Yes en lyckad jakt och första vuxna älgen för min del!!

Så här fint låg hundarna när jag kom fram till älgen de var inte av den "lugg-sugna" rasen som gråhunden dagen innan. Den tjuren såg ut som den hade skabb efter hundens luggande i pälsen!

Sista såten för dagen fick hundarna tag i två vuxna älgar men de sprang undan för skyttarna hela tiden tyvärr. 


Dovhjort i pass..

Imorse tog jag mig upp tidigt och stack ut på jakt till marken vid Veberöd. En fin morgon med solen som värmde på efter ett tag.

Hade glömt mobilen hemma så jag hade inte koll på klockan men efter att suttit ett tag utan aktivitet bestämde jag mig för att smyga runt marken istället.

Smög upp längs med ängarna och kom upp på backen och kollade ned i svackan 100m ifrån mig kom där en ensam dovhind gående emot mig. La mig ned snabbt och tog stöd, på med hörselskydden, tänkte det här är en given utgång för en lyckad jakt. Men som det är med jakt ska man aldrig räkna med den utgång man tänkt sig.

Hjorten stannar till på en 50m och kollar in i kohagen där det går en Higland Cattleko, jag har en buske ivägen precis där den stannar. Hjorten var inte nöjd med kon så den tvärvände och sprang tillbaka in i skogen.... Två rävar skrämde jag även upp på vägen till bilen.

Ikväll blir det ett grispass på berget innan det bär av till Markaryd för älgjakt imorron!

Mina kompisar i Härjedalen hade jaktlycka idag!! Fin tjur Grattis Wibba.

Oktoberjakt..

I lördags var det dags för premiär för drevjakt i Maglehem. Vi var ett bra gäng som slöt upp inför jakten och vädret var riktigt höstlikt, kallt och rätt hårda vindar. Stora förhoppningar hade vi eftersom åteln hade varit fredad och förhoppningvis skulle grisarna ligga inne på marken.

Tre tyskar släpptes med varsin hundförare och direkt blev det drevskall, ett rådjur hade de fått tag i men idag var alla rådjur fredade, det var gris som vi skulle koncentrera oss på.

Efter drevet på rådjuret kom hundarna upp i en annan del av såten bara en 100m framför mitt pass. De snurrade runt ett tag och ganska omgående kom de i kontakt med gris, suggor med kultingar. Såg från mitt pass hur kultingarna sprang ut men in igen i det täta och hundarna skällde på riktigt bra.

Rätt som det är brakar allting loss och kultingarna börjar springa runt, såg nog totalt 10-15st från mitt pass. Totalt hängde där 5 grisar när jakten var avslutad varav hundarna tog 2st.

Det var flera grupper med gris som hundarna hittade, den som jag såg plus en flock med större djur som tyvärr stack undan passskyttarna och en ensam galt som stack den ena tysken rätt rejält så den fick vila vid slutet av jakten. Flera rådjur observerades också.

En av kultingarna som hundarna klippte.Lite grisbesök har det varit vid åteln på berget! Har köpt en åtelbelysning så den ska upp i helgen. Fast det hade inte behövts för att upptäcka dessa två.RSS 2.0