Viltrik kväll

Skulle vara NO vindar idag fram till klockan 21 så ett pass på berget var inplanerat. Parkerade bilen lite innan kl 19 och började gå ned mot åteln med en säck bröd på ryggen, när jag nästan var framme vid tornet tog jag ett annat sprutspår i fältet för att kunna se åteln innan jag kom för nära. När jag väl får se matplatsen ser jag även att grisarna redan är framme och klockan är typ 19:10. Försiktigt sätter jag mig ned på huk och för in en patron i loppet samtidigt som ett flygplan som precis lyft från Sturup passerar ovanför. Har flera skottläge under de 20min jag sitter på 50m och kollar in dem, smyger närmre men de bryr sig inte.
 
Rätt som det är drar alla in i salixen och jag beger mig fram mot tornet, precis som jag börjar gå upp på stegen till tornet kommer där ut en kulting och springer fortarande än blixten därifrån :)
 
När jag satt mig tillrätta står där 5 brungrisar uppe på stengärdet men de rör sig bortåt fort. Sitter kvar och siktar och en till kommer ut men den vill inte stå still. Sitter sen och kollar in en 8 taggare kronhjort och en hind + kalv.
 
Vid nio kommer där ut en grävling som snart blir skrämd av grisarna som är på ingång igen, jag hör suggan frusta och efter ett tag kommer hon ut i kornfältet med en brungris hack i häl, de går upp i vind 20m från tornet och vänder sen om snabbt.
 
Känner mig nöjd med kvällen och beger mig hemåt, får se en del rådjur på vägen hem!!
 
 
 
 
Sugga med fem stycken nyfödda kultingar.
 
 
En räv och en liten galt.
 
På andra åteln går där en galt som antagligen blivit skadeskjuten, hans ena framben ser inte bra ut.
 
 
 
 
 

Åtelbilder

Blev ett pass ute i Maglehem igår, vi satt vid ärtfältet, bara en dovhind som visade upp sig. Batterierna i kameran på åteln var slut så inga bilder tyvärr. Getingarna hade byggt ett rejält bo under tornet men micke han fick leka hjälte och slå bort boet och lyckades med att inte bli stucken!

 

Stammisarna som är där varje dag.

En ny grupp med kultingar

 

Hjortarna har uppehållit sig på åteln en vecka nu.

Nya kultingar på gång inom kort ser det ut som.

Idag ska jag åka till postenombudet och hämta ut en uvbulvan och en Nordic Roe som jag fått levererade!


Betarna kokade

Tog tag i vildsvinsbetarna idag och kokade käkarna en timme sen var det bara till och lirka ut betarna men det gick fort idag! 14,5 cm var den längsta av underbetarna, blir till att köpa troféplatta och löv i veckan!
 
Körde upp till åteln igår vid 22 tiden, ganska disigt väder men bra vind. Lite över klockan 24 hörde jag att där var en gris på ingång, efter en stund kom den fram och välte ena tunnan med bröd . Väntade med att sätta på åtelbeslysningen en 10min, när jag tände var där tomt på åteln men jag lät den stå på. Sen lurade galten mig, den sprang fram till brödet och plockade en limpa sen stack den in i skogen igen, Tre gånger gjorde den det med en 10minuters mellanrum. Tyckte jag hade för dålig skottvinkel en gång när jag hade läge så jag lät den gå vidare.Tredje sittningen på den åteln med griskontakt!
 
 
Semester nu så nästa vecka lär det blir några jaktnätter!!

Nya besökare

 
Hoppas dessa herrarna stannar kvar till hösten!! Grillade vildsvin igår till en bekant som fyllde som 30 år, 25 gäster var det och till det gjorde jag en chimmichurri, verkligen gott!
 
 
 
 
 
 En kulting mindre, där är nu bara fem stycken så grannen tog antagligen en av de små!
 
 
Galten kommer varje natt vid denna tiden, får se om jag åker ut inatt och sätter mig en stund. Verkar som regnet har dragit förbi nu,

Galt

Igår blev det ett åtelpass, hade fixat med åtelbelysningen för att kunna se bättre om flocken med kultingarna kom! De har kommit till åteln vid halv tolv tiden senaste tiden.
 
Kom på plats lite innan 22 och vinden var bra! Tänkte att det lär väl inte hända något på ett tag men ganska omgående hörde jag ngt som rörde sig och det lät även som en gris som vädrade. Bakom åteln uppe i granet kom där en ensam stor gris gående. Den rundande trädet som kameran sitter på och vädrade luft, sen förbi matplasen bort mot tjärträdet. Upp med kikaren och såg att det var en galt! När han kom fram till tjärträdet stod han i profil så jag kramade av skottet. Inte den tänkta effekten då han sprang utav bara den ned mot tornet och vek av in i skogen, men efter 10m in i skogen lät det som föll han ihop. Satt kvar en stund tills allt blev lugnt, gick först fram till tjärträdet och såg att det var nedsprayat av lungblod, jodå han låg där jag trodde inne i skogen.
 
Sen var det slit och släp för att få ned den och in den i bilen. Den största galten på ett bra tag! Betarna var hela så det lär bli en hyfsat trofé. Tyvärr ingen våg som fungerade.
 
 
 
 
 
 

Griskontakt igår

Blev ett pass igår på ena åteln, tanken var den ensamma galten som kommer varje natt. Redan vid 23:15 hör man knak men sen helst tyst, sen rätt som det är börjar det knaka till vänster om mig. Det är flocken med kultingarna som jag skrev om i förra inlägget. Det var lite skjutljus kvar men att kunna bedömma vilken som var suggan av de fyra stora var inte lätt. Jag satt och siktade och siktade för att se vilka som var galtar, men nä det fick vara så. Kultingarna var för små för att plocka så efter en 30min drog de sig undan.
 
När jag ska gå hör jag ett skott som går bara en liten bit därifrån åt de hållet grisarna gick iväg. De måste ha haft bra beslysning på sin åtel om de kunnat avgöra vilka som var galtar eller tog de en av de små hoppas jag!
 
Man ska aldrig ångra ett skott som man inte tog och det gör jag inte heller!!
 
De små på andra åteln kom tillbaka på morgonen efter skottet! Idag är det verkligen rejäla skyfall här nere i Skåne.
 

Nya kultingar

Blev en åtelkoll på andra åteln nu imorse! Äntligen lite grisbilder på nya kameran och tillskott i skogen!
Grisen från igår fick hänga ute under natten och nu fick den åka in i kylen för att möra till sig.
 
 
 
 
Sex kultingar fick jag räknat till!
 
 
Tredje natten i följd så kom även den ensamma galten! Hoppas han uppehåller sig tills att det är dags för semestern så man har lite och jaga då!
 
 
Även en dovhind fastnade på kameran. Rävar och grävlingar hade också varit på besök.
 
 
 

Jaktlycka

Tog en av de fem kultingarna som kommer frekvent till åteln. Hade kunnat ta en till men en får räcka!
 
De sprang runt ute i kornfältet ett bra tag innan de kom fram till åteln och vinden var inte bra så det fick bli ett snabbt skott men med bra resultat, platt fall! Åtelkameran verkar ha flippat ut igen, inte en bild på kameran och med ett konstigt filformat. Tur att det bara är tekniken på kamerorna som inte fungerar.
 
 
 

Bättre sikt

Åtelplatsen är nu klippt och det behövdes verkligen så man har lite bättre vy över ängen. Satt i onsdags och hade en rävvalp framme, men de är snabba på att dra sig undan. Lite senare kom där ut en ensam gris i kornfältet, skulle smyga på den tänkte jag men två rådjur blockerade vägen så det kändes inte speciellt lönt.
 
Ikväll blir det ett nytt försök på dem, det verkar som de går ut i fälten nu när det börjar mogna till sig.
 
Imorgon är det bröllop i Ystad för en bekant, hoppas på fint väder!! Två veckor kvar till fyra veckors semester!
 
 
 
 
 
 
Brunsten för rådjuren har redan satt igång, sett det både här hemma utanför huset och uppe på ena marken!

Nya kameran uppsatt

Fick tillbaka en ny kamera från Racerback, dessutom en nyare modell så bra hanterat reklamationsärende av dem med snabb leveranstid också.
 
Har blivit två pass i veckan men utan succé. Jag o micke satt på berget i onsdags tyvärr hade redan grisarna varit framme innan oss. I fredags var jag o nisse ute i Maglehem, inga grisar varken på fälten eller på åteln, jagade till 23 sen drog det in ett åskväder som jag aldrig skådat!
 
En rejäl galt som går på åteln i Maglehem! Kul med rådjursföryngring här med precis som på berget där jag också sett en get med två kiddar.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0